Ostatnio "chodził" za mną chleb.
Bardzo go lubię, chociaż ciężko w naszych piekarniach o dobry chleb bez spulchniaczy i innych świństw.
Jako że nadchodzi sesja i miałam się uczyć, robiłam wszystko byleby tego nie robić. Zajrzałam do szafki a tam - mąka graham! To do dzieła!
Wyszedł na prawdę przepyszny, z zewnątrz chrupiący, w środku miękki choć lekko zbity, a smak...
Okazuje się, że chleb własnoręcznie robiony ma zupełnie inny smak niż chleby sklepowe.
Muszę też zdementować plotkę, że chleby "tuczą". Fakt, mogą powodować przyrost wagi, ale tylko wtedy, gdy jest to chleb ze zwykłej mąki i gdy jest nadmiernie spożywany.
Pieczywo jest jednym z najlepszych źródeł błonnika niezbędnego do trawienia i wydalania, a także węglowodanów złożonych, które pomagają przez dłuższy czas zachować wysoki poziom energii i zapobiegają wahaniom stężenia cukru we krwi. Obecność witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz składników mineralanych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy żelazo również przemawia na korzyść spożywania produktów zbożowych.
Nie jest jednak obojętne to, jakie pieczywo spożywamy. Najzdrowsze jest pieczywo produkowane z mąki graham lub razowej.
Także jedzmy pieczywo, bo stanowi ono ważną, zdrową część naszej diety :)
Bardzo go lubię, chociaż ciężko w naszych piekarniach o dobry chleb bez spulchniaczy i innych świństw.
Jako że nadchodzi sesja i miałam się uczyć, robiłam wszystko byleby tego nie robić. Zajrzałam do szafki a tam - mąka graham! To do dzieła!
Wyszedł na prawdę przepyszny, z zewnątrz chrupiący, w środku miękki choć lekko zbity, a smak...
Okazuje się, że chleb własnoręcznie robiony ma zupełnie inny smak niż chleby sklepowe.
Muszę też zdementować plotkę, że chleby "tuczą". Fakt, mogą powodować przyrost wagi, ale tylko wtedy, gdy jest to chleb ze zwykłej mąki i gdy jest nadmiernie spożywany.
Pieczywo jest jednym z najlepszych źródeł błonnika niezbędnego do trawienia i wydalania, a także węglowodanów złożonych, które pomagają przez dłuższy czas zachować wysoki poziom energii i zapobiegają wahaniom stężenia cukru we krwi. Obecność witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz składników mineralanych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy żelazo również przemawia na korzyść spożywania produktów zbożowych.
Nie jest jednak obojętne to, jakie pieczywo spożywamy. Najzdrowsze jest pieczywo produkowane z mąki graham lub razowej.
Także jedzmy pieczywo, bo stanowi ono ważną, zdrową część naszej diety :)
Chleb graham na drożdżach
przepis na mały bohenek100 gramów dostarcza średnio:
- 400g mąki graham, typ 1850
- 50g mąki pszennej chlebowej, typ 650
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 300ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.U mnie zniknął jeszcze ciepły!
Smacznego!
Chlebek pyszny!tez pięke chleb sama i odkąd zaczelam nie wyobrazam sobie sniadania bez kromki domowego razowca.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/sernik-z-ricotty-na-orzechowym-spodzie.html
Cześć . ;) Bardzo ciekawie zapowiadający się blog. Już przepis na chleb przypadł mi do gustu i zapewne go wypróbuje, ale także dużo istotnych informacji można wyciągnąć z tekstu nad przepisem. Oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę, to możemy pogadać o zdrowej żywności i blogowaniu. Pisz. ;)
Bardzo się cieszę! Trochę się bałam, że nikomu nie spodobają się moje posty, ale skoro widze pierwsze komentarze mogę uznać to za sukces :)
UsuńJeżeli chodzi o chlebek - spróbuj! Zdrowy a do tego na prawdę smaczny.
Jasne, będę się odzywać!
Pozdrawiam :)
Własny chlebek jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńDomowe wypieki najlepsze..
OdpowiedzUsuńno pewnie, z kupnym się nie równa!
UsuńFajny domowy chlebek :) dawno nie piekłam, a chętnie bym sobie coś takiego upichciła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasiu i życzę powodzonka w blogowaniu :)
Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że mi się powiedzie:)
Usuńmnie się tu już podoba i będę tu zaglądać i zapraszam również do mnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno odwiedzę, pozdrawiam!:)
UsuńMniam, wygląda apetycznie :) Nie ma jak domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńDomowe a kupne - niebo a ziemia! :)
UsuńPozdrawiam ;-)
Na pewno smakuje dużo lepiej niż kupny, a jaka satysfakcja!:)
OdpowiedzUsuńTaaaak, i to jaka :)
Usuńprzepiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) a jaki pyszny!
UsuńA jaka mąką zastąpić w tym przepisie mąkę pszenną? orkiszowA może być???
OdpowiedzUsuńA jaka mąką zastąpić w tym przepisie mąkę pszenną? orkiszowA może być???
OdpowiedzUsuń29 yrs old Project Manager Rheta Kleinfeld, hailing from Whistler enjoys watching movies like Bright Leaves and Creative writing. Took a trip to San Marino Historic Centre and Mount Titano and drives a Alfa Romeo Tipo 256 Cabriolet Sportivo. odwiedz strone
OdpowiedzUsuń