Głównym składnikiem sosu tysiąca wysp co prawda jest majonez, dlatego nie jest to najbardziej dietetyczny dodatek do sałatek, czy warzyw, aczkolwiek w mojej wersji jest go na prawdę mało.
Wbrew pozorom tradycyjny majonez nie jest taki zły, nie zniechęcajmy się do niego całkowicie, ponieważ większość produkowana jest na bazie olejów roślinnych, bogatych w dobre kwasy tłuszczowe. To bardzo ważne źródło energii. Tłuszcze wspomagają wchłanianie wielu witamin, takich jak A, D, E oraz K. Utrzymują w dobrym stanie serce i naczynia krwionośne, zapewniają właściwe nawilżenie skóry, wspierają wytwarzanie składników hormonopodobnych, niezbędnych do między innymi do regulacji ciśnienia i krzepliwości krwi, skurczów mięśni, czy temperatury ciała. Jedna łyżeczka majonezu dziennie nie powinna nam zatem zaszkodzić, a może nawet stanowić ważny składnik zbilansowanej diety, polegającej na umiarkowanym spożywaniu różnorodnych, pełnowartościowych produktów. Oczywiście najlepiej jest używać majonezu własnej roboty, ale ja jeszcze się do tego nie zabrałam :)
U mnie w sosie są akurat dwie łyżeczki, ale ja ogólnie nie używam majonezu, dlatego to też żadna szkoda :)
Sos jest świetny do sałatek, chociaż z ilości składników można byłoby zrobić sos do 4 sałatek, a tym samym jego kaloryczność wyjdzie wręcz śmieszna! Idealnie sprawdza się również jako dip do świeżej papryki, czy ogórka :)
Sos tysiąca wysp
100 gramów, lub cała porcja sosu dostarcza średnio:
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 lub 3 łyżeczki ketchupu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- malutki ogórek konserwowy
Ogórka kroimy na malutką kosteczkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy majonez, ketchup, musztardę i wszystko dokładnie mieszamy. KONIEC :) możemy zajadać się pysznymi warzywami z sosem, lub polać nim sałatkę!
Super Kasiu :) warzywa z takim sosem to świetna przekąska
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) i zapraszam niedługo na bułeczki razowe!
UsuńHmmmmm uwielbiam takie domowe sosy, tym bardziej, że można je wykorzystać do sałatek czy do grillowanego mięsa latem!!!
OdpowiedzUsuńTaaak! Do pieczonego mięsa i mięsa z grilla jest cudowny !!!:)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować ;-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńPozdrawiam :)
I pomyśleć, że dotąd kupowałam gotowy sos. Koniec z tym. Zapisuję twój przepis i już biorę się za sałatkę:))
OdpowiedzUsuńGotowe sosy? Może i dobre, ale jakie niezdrowe! Lepiej zrobić samemu ;) będą zdrowsze i lepsze, a szybkie w przygotowaniu :) bierz się za sałatkę!
Usuńuwielbiam ten sos! dzięki za przepis, na pewno przyda mi się do hot dogów :)
OdpowiedzUsuńTak, będzie idealny !:)
UsuńPozdrawiam
Bardzo fajny sosik! Chyba dzisiaj wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńi co ?:) wyszedł dobry? :))
UsuńŚwietny przepis :-) muszę spróbować w najbliższym czasie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam! Zapraszam również na ślimaczki cynamonowe :) Będą niedługo na blogu !
UsuńTen "sos" Twojej produkcji to jest chyba jakiś żart. Jak można pomieszać ketchup, musztardę i majonez i nazwać to przepisem? :D Niesamowita inwencja. Że nie wspomnę że obok czegokolwiek zdrowego to nawet nie stało. Ludzie w komentarzach, zlitujcie się.
OdpowiedzUsuń