Robiłam ją co prawda pierwszy raz, ale na tym na pewno nie koniec! Polecam ją wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. I nie tylko... :-)
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
składniki na około 6 małych porcji
- 300g filetu z piersi kurczaka
- 800ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
- 100g makaronu z fasoli mung
W garnku rozgrzać olej. Cebulę pokroić na drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić w drobne paseczki. Czosnek obrać, zgnieść i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko razem dorzucić do zeszklonej cebulki i smażyć chwilę na nie za dużym ogniu. Dodać kurkumę i kolendrę, wymieszać. Na patelnię wlać bulion i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do zagotowania co jakiś czas mieszając. Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w małą kosteczkę i wrzucić do gotującej się zupy. Dodać sos sojowy, sok z limonki i cukier i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i zalać gorącą zupą.
Smacznego!
Jest wiele przepisów na zupę tajską,ten chętnie bym wypróbowała;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńChętnie bym spróbowała takiej zupy tajskiej :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńNajulubieńsza z ulubionych taka zupa:) Pycha:))
OdpowiedzUsuń58 yr old Software Engineer I Hamilton Hegarty, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Metalworking. Took a trip to Birthplace of Jesus: Church of the Nativity and the Pilgrimage Route and drives a McLaren F1. przeczytaj ten post tutaj
OdpowiedzUsuń