Dla osłody tego ciężkiego dnia upiekłam pyszne bułeczki - ślimaczki cynamonowe! Drożdżowe a do tego razowe! pyszności :) Podczas pieczenia w domu unosił się piękny zapach cynamonu, który uwielbiam.
Ślimaczki nie są tak miękkie i puszyste, jakie byłyby, gdybym upiekła je jedynie z mąki pszennej, ale tak czy inaczej są na prawdę dobre, a świadomość tego, że są o wiele zdrowsze jeszcze bardziej podsyca chęć zrobienia ich :-)
Razowe ślimaczki cynamonowe na drożdżach
100 gramów, lub jeden ślimaczek dostarcza średnio:
Składniki na około 12 bułeczek.
- 200g mąki razowej (u mnie żytnia)
- 150g mąki pszennej, typ 820
- 7g drożdży instant (lub 20g drożdży świeżych)
- szczypta soli
- 100g cukru trzcinowego + 3 łyżki na nadzienie
- 190ml letniego mleka
- łyżka cynamonu
- 1,5 łyżki masła
Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko, oliwę cukier i drożdże instant (jeżeli używamy drożdży świeżych najpierw przygotowujemy zaczyn*). Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. UWAGA: Ciasto będzie lepiące, nie dodawajcie jednak mąki, ponieważ bułeczki wyjdą wtedy suche i twarde. Przełożyć gotową masę do dużej misy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale przy dużej ilości mąki razowej trwa to trochę dłużej. W międzyczasie przygotować "nadzienie" cynamonowe. Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki cukru i łyżkę cynamonu (ilość cynamonu zależy od Waszych upodobań). Zostawić do lekkiego ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o mniej więcej 0,5cm grubości. Posmarować wierzch wcześniej przygotowanym sosem cynamonowym pozostawiając od brzegu mniej więcej centymetr ciasta. Następnie zawinąć ciasto w rulon i dobrze docisnąć brzegi. Pokroić rulon na około 12 kawałków i ułożyć ślimaczki na wyłożonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po wyrośnięciu roztrzepać jajko w miseczce i posmarować nim wierzch ślimaczków.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Piec bułeczki przez około 30 minut. Jeżeli zbyt mocno się zarumienią, można przykryć je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wystudzić na kratce.
* Zaczyn: drożdże przełożyć do miseczki i rozgnieść. Zasypać je łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki letniego mleka (nie gorącego!). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać 3 łyżki mąki pszennej i rozmieszać tak, aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Nie zawiedziecie się :)
Smacznego!
Cynamon jest dobry na wszystko. Na sprzątanie, na nawał pracy, na lenistwo i pogodę. W twoich ślimaczkach musi smakować kusząco:)
OdpowiedzUsuńMasz racje! Również jestem fanką cynamonu :) teraz łatwiej mi sie sprząta hihi
UsuńZjadłabym dzisiaj takiego pączusia :-) I plus za zdrową wersję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)!
UsuńPiękne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńI pyszne :) dziękuję!
UsuńŚlimaczki cudowne !!! Już czuję ten zapach i smak :) mmmmmm
OdpowiedzUsuńCudowny... :-)
UsuńWyglądają przepysznie - no własnie zapach cynamonu *hmmmm*.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie jem słodyczy i wypieków wszelakiej maści!
Ooo! A to dlaczego?
UsuńHmm, apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię TAKIE ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, cynamon i jego smak to jest super sprawa
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
Świetny deser dla osób, które tak jak ja uwielbiają cynamon! Pycha
Usuńwłaśnie tego szukałąm...dziękuję
OdpowiedzUsuń--
http://kawawszklance.blogspot.com/
Polecam się na przyszłość :)
UsuńUwielbiam cynamon.. a takie zdrowe cynamonki to raj dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńRaj raj, nie da się ukryć :))
UsuńSkorzystałam z Twojego przepisu.Użyłam identycznych składników tylko mąkę pszenną typu 820 zamieniłam na pszenną 650 ale niestety bardzo się zawiodłam.W smaku przypominały chleb z cynamonem i ogólnie mało słodkie i twarde:(
OdpowiedzUsuńCo mogłam zrobić źle?