czwartek, 24 lipca 2014

Kurczak po hawajsku z ryżem brązowym.

Ostatnio pogoda lekko się popsuła. Od wczoraj pada deszcz i jest trochę chłodno. Wcześniej, kiedy z nieba leciał żar i było tak strasznie gorąco, że czasami na dworze ciężko było wytrzymać, nie miałam ochoty na ciepłe obiady, chociaż na taką pogodę są wskazane. Wczoraj mój głodny żarłok zadzwonił i powiedział, że na obiad koniecznie musi być mięso, więc... :) zrobiłam coś, co robiłam już kilka razy wcześniej i co bardzo nam smakuje. Coś, co jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wszystko zależy od tego, jak długo będzie gotował się ryż.

Nie przepadam za ryżem, szczególnie za białym, brązowy mogę powiedzieć, że mi smakuje, a nawet czasem mam na niego ochotę! I bardzo dobrze, bo różnica między ryżem białym, a brązowym nie zachodzi tylko w jego smaku.

Jeżeli chodzi o kaloryczność, to nie ma tutaj wielkiej różnicy, bo ryż brązowy ma jedynie 20 kalorii mniej od ryżu białego. Diametralna różnica za to zachodzi w ilości tak ważnego dla nas błonnika pokarmowego. Ryż biały: 2,4g, ryż brązowy: 8,7g! Poza tym ryż brązowy zawiera o wiele więcej potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, a także witamin takich jak witamina A, czy E. Co za tym wszystkim idzie, ma on o wiele mniejszy indeks glikemiczny, jest wolniej trawiony, a więc daje dłuższe uczucie sytości.
Jeżeli chodzi o minusy ryżu brązowego to jest on tylko jeden: wymaga trochę dłuższego czasu gotowania :)

Dlatego jeżeli chcemy zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych to ryż biały musi pójść w niepamięć!





Kurczak po hawajsku z brązowym ryżem
100 gramów, lub jedna porcja dostarcza średnio: 


składniki na 4 porcje po 215 gramów


  • 250g brązowego ryżu
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 0,5 szklanki zalewy z ananasa
  • 3 łyżki kukurydzy 
  • 0,5 małej czerwonej papryki
  • papryka słodka suszona
  • papryka ostra suszona
  • przyprawa do kurczaka
  • oregano
  • curry
  • kostka rosołowa własnej roboty
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki rodzynków (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć, pokroić na małe kosteczki, posypać przyprawą do kurczaka, curry, suszonymi paprykami i oregano. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie podsmażyć go na łyżce oleju rzepakowego. Ananasa pokroić na małe kawałki, paprykę w malutką kosteczkę i dodać do kurczaka. Chwilę razem podsmażyć. Zalać sokiem z ananasa i dodać tyle wody, aby kurczak był lekko przykryty zalewą. Dodać rodzynki (u mnie wersja bez rodzynków, ponieważ moja miłość ich nie znosi), kukurydzę i kostkę rosołową. Poddusić do rozpuszczenia się kostki. Doprawić do smaku papryką i oregano. Dusić wszystko razem, aż rodzynki napęcznieją, a papryka zrobi się miękka. UWAGA! Sos będzie konsystencji wody. Możemy go lekko zagęścić, ale nie jest to konieczność. W tym celu rozprowadzamy płaską łyżkę mąki ziemniaczanej w małej ilości wody i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem :-)

Pychotka :)








27 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę jakiś przepis na rybę!:p

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi zachecajaco! Dziekuje za wizyte u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda jednak nie przepadam za ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż zawsze możesz zastąpić kaszą lub makaronem, np. sojowym, czy ryżowym. Jest równie smakowite. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Właśnie kilka razy próbowałam ugotować ryż brązowy i nie udało mi się
    Musze zrobić kolejne podejście, bo jest zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ciężko jest ugotować ryż beązowy tak, by był odpowiedniej miękkości, ale praktyka czyni mistrza :)

      Usuń
  6. Jadłam podobną potrawę u znajomych, było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) może tym razem Ty zaskoczysz znajomych! Pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Nie przepadam za połaczeniem ananasa z mięskiem, ale kurczaczek z ryzem zawsze super

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i lekkie danie, idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie zgłoszę się po porcję! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne kolorowe danie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie klimaty! Szybko, smacznie i kolorowo. Super danie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha :-) bardzo lubie takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealna propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszny przepis super ja tylko nie dodałam kostki rosołowej a zamiast tego szczyptę chili i aby było więcej zrobiłam z 2 piersi zamiast brązowego podaje z białym ryżem ale z pewnością nie raz zrobię.mam nadzieję że reszcie w domu posmakuje

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...