czwartek, 14 maja 2015

Jogurtowy sos czosnkowy

Uwielbiam czosnek i wszystkie potrawy z czosnkiem. Używałam go od kiedy pamiętam i nie wyobrażałam sobie jakiejkolwiek potrawy bez niego. Dziś używam go już trochę mniej, szczerze mówiąc dosyć rzadko, ponieważ mój chłopak nienawidzi tego smaku. Wyczuje go wszędzie, choćbym dodała nawet odrobinę :-) Sosowi czosnkowemu natomiast nie potrafię się oprzeć do dziś. Uwielbiam. Najprostszy i bardzo lekki sos na bazie jogurtu naturalnego. Robię go odkąd pamiętam. Nigdy nie szukałam przepisu, po prostu go robiłam. Idealnie pasuje prawie do wszystkiego. Do mięsa, warzyw (polecam z selerem naciowym!), pizzy, do wszystkiego, a jego przygotowanie nie zajmie Wam nawet 5 minut.




Jogurtowy sos czosnkowy
100 gramów lub jedna cała porcja dostarcza średnio:





  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)

Można również dodać łyżeczkę majonezu, aby nadać sosowi kremowy posmak. Będzie on wtedy trochę bardziej kaloryczny, ale jak już pisałam w przepisie na sos tysiąca wysp, jedna łyżeczka majonezu dziennie stanowi składnik zbilansowanej diety.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki sos na bazie czosnku i oregano;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często go robię :) Najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć,
    zdrowe sosy zawsze na propsie, zwłaszcza czosnkowy na jogurcie, choć muszę przyznać, że z oregano jeszcze nie robiłem. Zazwyczaj standard - jogurt, czosnek, koperek i sól. Pozdrawiam Mati.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...