czwartek, 14 maja 2015

Jogurtowy sos czosnkowy

Uwielbiam czosnek i wszystkie potrawy z czosnkiem. Używałam go od kiedy pamiętam i nie wyobrażałam sobie jakiejkolwiek potrawy bez niego. Dziś używam go już trochę mniej, szczerze mówiąc dosyć rzadko, ponieważ mój chłopak nienawidzi tego smaku. Wyczuje go wszędzie, choćbym dodała nawet odrobinę :-) Sosowi czosnkowemu natomiast nie potrafię się oprzeć do dziś. Uwielbiam. Najprostszy i bardzo lekki sos na bazie jogurtu naturalnego. Robię go odkąd pamiętam. Nigdy nie szukałam przepisu, po prostu go robiłam. Idealnie pasuje prawie do wszystkiego. Do mięsa, warzyw (polecam z selerem naciowym!), pizzy, do wszystkiego, a jego przygotowanie nie zajmie Wam nawet 5 minut.




Jogurtowy sos czosnkowy
100 gramów lub jedna cała porcja dostarcza średnio:





  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)

Można również dodać łyżeczkę majonezu, aby nadać sosowi kremowy posmak. Będzie on wtedy trochę bardziej kaloryczny, ale jak już pisałam w przepisie na sos tysiąca wysp, jedna łyżeczka majonezu dziennie stanowi składnik zbilansowanej diety.


9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki sos na bazie czosnku i oregano;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często go robię :) Najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć,
    zdrowe sosy zawsze na propsie, zwłaszcza czosnkowy na jogurcie, choć muszę przyznać, że z oregano jeszcze nie robiłem. Zazwyczaj standard - jogurt, czosnek, koperek i sól. Pozdrawiam Mati.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczny zdrowy sosik polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. 47 yrs old Help Desk Operator Ferdinande Govan, hailing from Thorold enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Embroidery. Took a trip to Madara Rider and drives a RX Hybrid. przejscie na strone internetowa

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...