Uwielbiam czosnek i wszystkie potrawy z czosnkiem. Używałam go od kiedy pamiętam i nie wyobrażałam sobie jakiejkolwiek potrawy bez niego. Dziś używam go już trochę mniej, szczerze mówiąc dosyć rzadko, ponieważ mój chłopak nienawidzi tego smaku. Wyczuje go wszędzie, choćbym dodała nawet odrobinę :-) Sosowi czosnkowemu natomiast nie potrafię się oprzeć do dziś. Uwielbiam. Najprostszy i bardzo lekki sos na bazie jogurtu naturalnego. Robię go odkąd pamiętam. Nigdy nie szukałam przepisu, po prostu go robiłam. Idealnie pasuje prawie do wszystkiego. Do mięsa, warzyw (polecam z selerem naciowym!), pizzy, do wszystkiego, a jego przygotowanie nie zajmie Wam nawet 5 minut.
Jogurtowy sos czosnkowy
100 gramów lub jedna cała porcja dostarcza średnio:
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)
Można również dodać łyżeczkę majonezu, aby nadać sosowi kremowy posmak. Będzie on wtedy trochę bardziej kaloryczny, ale jak już pisałam w przepisie na
sos tysiąca wysp, jedna łyżeczka majonezu dziennie stanowi składnik zbilansowanej diety.
Bardzo lubię taki sos na bazie czosnku i oregano;)
OdpowiedzUsuńCzęsto go robię :) Najlepszy!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!;)
UsuńOmnomnom 😀
OdpowiedzUsuń;D
UsuńCześć,
OdpowiedzUsuńzdrowe sosy zawsze na propsie, zwłaszcza czosnkowy na jogurcie, choć muszę przyznać, że z oregano jeszcze nie robiłem. Zazwyczaj standard - jogurt, czosnek, koperek i sól. Pozdrawiam Mati.
Bardzo smaczny zdrowy sosik polecam
OdpowiedzUsuńPodszedł mi w smaku
OdpowiedzUsuń47 yrs old Help Desk Operator Ferdinande Govan, hailing from Thorold enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Embroidery. Took a trip to Madara Rider and drives a RX Hybrid. przejscie na strone internetowa
OdpowiedzUsuń