wtorek, 19 maja 2015

Krewetki z ryżem w mleku kokosowym

Nie wiem jak to możliwe, że kiedyś nie jadłam ŻADNYCH owoców morza! Żadnych ryb, a o krewetkach czy małżach to nawet nie pomyślałam! Moje smaki zmieniły się w 100 procentach! Dzisiaj uważam, że wszystkie owoce morza są przepyszne! Stale mogłabym jeść sushi, ryby i inne tego typu potrawy.. kto by pomyślał :) Dzisiaj mam Wam do zaproponowania pyszną potrawkę z krewetkami, cukinią i kolendrą. Jeżeli nie jesteście fanami kolendry można ją pominąć, lub zastąpić na przykład pietruszką, ale uważam, że to już nie to samo.

Do dzisiejszej potrawki użyłam mieszanki ryżu dzikiego i paraboiled. Są one dla siebie idealnym połączniem. Idelnie się ze sobą komponują i dopełniają się nawzajem. Po Po oba z tych gatunków ryżu warto sięgać dla zdrowia. Ryż dziki zawiera bardzo dużo białka i cennych minerałów. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i korzystnie działa na nerki i pęcherz. Ryż paraboiled natomiast, czyli ryż paraboliczny, preparowany jest termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze. Zdecydowanie lepiej jest wybrać taki ryż, niż małowartościowy ryż biały. Polecam!




Krewetki z ryżem w mleku kokosowym100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:



składniki na około 6 małych porcji


  • 500g krewetek
  • 300ml mleka kokosowego
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • curry
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • świeża kolendra
  • olej rzepakowy
  • ryż dziki & paraboiled


Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Za pomocą obieraczki pokroić paski cukinii i obgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zetrzeć imbir na oczkach małej tarki, papryczkę chili przekroić na pół, usunąć ziarna. Pokroić w kosteczkę i razem z czosnkiem, curry i pieprzem dodać do cebuli. Całość smażyć około 1 minuty. Po tym czasie wrzucić na patelnię oczyszczone i pozbawione ogonków krewetki. Zwiększyć ogień i smażyć około 3 minut. Wlać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia, a kiedy ryż będzie gotowy dodać go do gotujących się krewetek. Gotować przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia i dodać paski cukinii. Podawać posypane świeżą kolendrą. 













8 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają te krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego trzeba się nauczyć. Smaku owoców morza również. Najważniejsze, że teraz dzielisz się z nami takimi pysznymi przepisami:))

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem szczerze takiej potrawki z owocami morza nie testowałam, ale wygląda apetycznie :) Lubię owoce morza, więc chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem dlaczego, ale choćbym dobrze wykonał jakiekolwiek danie z krewetek to i tak nie mogę sie do nich przekonać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz, ja przez całe życie nie jadłam owoców morza, a tu taki psikus :) Do niektórych smaków trzeba kulinarnie dojrzeć, albo i nie. Być może, że nigdy Ci nie zasmakują, ale tego Ci nie życzę, bo masz dużo do stracenia! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. napiszesz gdzie robiłaś kurs instruktora? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkolenia dla instruktorów i trenerów personalnych Open Mind :)

      Usuń
  6. W mleku kokosowym, dla mnie troszkę dziwne połączenie

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...