wtorek, 19 maja 2015

Krewetki z ryżem w mleku kokosowym

Nie wiem jak to możliwe, że kiedyś nie jadłam ŻADNYCH owoców morza! Żadnych ryb, a o krewetkach czy małżach to nawet nie pomyślałam! Moje smaki zmieniły się w 100 procentach! Dzisiaj uważam, że wszystkie owoce morza są przepyszne! Stale mogłabym jeść sushi, ryby i inne tego typu potrawy.. kto by pomyślał :) Dzisiaj mam Wam do zaproponowania pyszną potrawkę z krewetkami, cukinią i kolendrą. Jeżeli nie jesteście fanami kolendry można ją pominąć, lub zastąpić na przykład pietruszką, ale uważam, że to już nie to samo.

Do dzisiejszej potrawki użyłam mieszanki ryżu dzikiego i paraboiled. Są one dla siebie idealnym połączniem. Idelnie się ze sobą komponują i dopełniają się nawzajem. Po Po oba z tych gatunków ryżu warto sięgać dla zdrowia. Ryż dziki zawiera bardzo dużo białka i cennych minerałów. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i korzystnie działa na nerki i pęcherz. Ryż paraboiled natomiast, czyli ryż paraboliczny, preparowany jest termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze. Zdecydowanie lepiej jest wybrać taki ryż, niż małowartościowy ryż biały. Polecam!




Krewetki z ryżem w mleku kokosowym100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:



składniki na około 6 małych porcji


  • 500g krewetek
  • 300ml mleka kokosowego
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • curry
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • świeża kolendra
  • olej rzepakowy
  • ryż dziki & paraboiled


Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Za pomocą obieraczki pokroić paski cukinii i obgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zetrzeć imbir na oczkach małej tarki, papryczkę chili przekroić na pół, usunąć ziarna. Pokroić w kosteczkę i razem z czosnkiem, curry i pieprzem dodać do cebuli. Całość smażyć około 1 minuty. Po tym czasie wrzucić na patelnię oczyszczone i pozbawione ogonków krewetki. Zwiększyć ogień i smażyć około 3 minut. Wlać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia, a kiedy ryż będzie gotowy dodać go do gotujących się krewetek. Gotować przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia i dodać paski cukinii. Podawać posypane świeżą kolendrą. 













10 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają te krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego trzeba się nauczyć. Smaku owoców morza również. Najważniejsze, że teraz dzielisz się z nami takimi pysznymi przepisami:))

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem szczerze takiej potrawki z owocami morza nie testowałam, ale wygląda apetycznie :) Lubię owoce morza, więc chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem dlaczego, ale choćbym dobrze wykonał jakiekolwiek danie z krewetek to i tak nie mogę sie do nich przekonać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz, ja przez całe życie nie jadłam owoców morza, a tu taki psikus :) Do niektórych smaków trzeba kulinarnie dojrzeć, albo i nie. Być może, że nigdy Ci nie zasmakują, ale tego Ci nie życzę, bo masz dużo do stracenia! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. napiszesz gdzie robiłaś kurs instruktora? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkolenia dla instruktorów i trenerów personalnych Open Mind :)

      Usuń
  6. W mleku kokosowym, dla mnie troszkę dziwne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiedz tylko po co zniszczylesnto olejem rzepakowym.?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis już testowałam. Przepyszne danie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...