Do dzisiejszej potrawki użyłam mieszanki ryżu dzikiego i paraboiled. Są one dla siebie idealnym połączniem. Idelnie się ze sobą komponują i dopełniają się nawzajem. Po Po oba z tych gatunków ryżu warto sięgać dla zdrowia. Ryż dziki zawiera bardzo dużo białka i cennych minerałów. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i korzystnie działa na nerki i pęcherz. Ryż paraboiled natomiast, czyli ryż paraboliczny, preparowany jest termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze. Zdecydowanie lepiej jest wybrać taki ryż, niż małowartościowy ryż biały. Polecam!
Krewetki z ryżem w mleku kokosowym100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
składniki na około 6 małych porcji
- 500g krewetek
- 300ml mleka kokosowego
- 2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 2 cebule
- curry
- pieprz
- 1 łyżka świeżego imbiru
- świeża kolendra
- olej rzepakowy
- ryż dziki & paraboiled
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Za pomocą obieraczki pokroić paski cukinii i obgotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odsączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Zetrzeć imbir na oczkach małej tarki, papryczkę chili przekroić na pół, usunąć ziarna. Pokroić w kosteczkę i razem z czosnkiem, curry i pieprzem dodać do cebuli. Całość smażyć około 1 minuty. Po tym czasie wrzucić na patelnię oczyszczone i pozbawione ogonków krewetki. Zwiększyć ogień i smażyć około 3 minut. Wlać mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia, a kiedy ryż będzie gotowy dodać go do gotujących się krewetek. Gotować przez 5 minut, po czym zdjąć z ognia i dodać paski cukinii. Podawać posypane świeżą kolendrą.
Smakowicie wyglądają te krewetki :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego trzeba się nauczyć. Smaku owoców morza również. Najważniejsze, że teraz dzielisz się z nami takimi pysznymi przepisami:))
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze takiej potrawki z owocami morza nie testowałam, ale wygląda apetycznie :) Lubię owoce morza, więc chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale choćbym dobrze wykonał jakiekolwiek danie z krewetek to i tak nie mogę sie do nich przekonać...
OdpowiedzUsuńNo wiesz, ja przez całe życie nie jadłam owoców morza, a tu taki psikus :) Do niektórych smaków trzeba kulinarnie dojrzeć, albo i nie. Być może, że nigdy Ci nie zasmakują, ale tego Ci nie życzę, bo masz dużo do stracenia! Pozdrawiam :)
Usuńnapiszesz gdzie robiłaś kurs instruktora? :)
OdpowiedzUsuńSzkolenia dla instruktorów i trenerów personalnych Open Mind :)
UsuńW mleku kokosowym, dla mnie troszkę dziwne połączenie
OdpowiedzUsuńPowiedz tylko po co zniszczylesnto olejem rzepakowym.?
OdpowiedzUsuńPrzepis już testowałam. Przepyszne danie. Polecam.
OdpowiedzUsuń