sobota, 9 maja 2015

Zupa tajska z kurczakiem

Rozgrzewający smak Azji. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Cudownie rozgrzewa i jest świetną alternatywą dla rosołu podczas przeziębienia. Ma wspaniały żółty kolor i piękny zapach. Jest niezmiernie sycąca, a do tego pobudza metabolizm dzięki odrobinie papryczki chili. 

Robiłam ją co prawda pierwszy raz, ale na tym na pewno nie koniec! Polecam ją wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. I nie tylko... :-)





Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:



składniki na około 6 małych porcji

  • 300g filetu z piersi kurczaka
  • 800ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 100g makaronu z fasoli mung


W garnku rozgrzać olej. Cebulę pokroić na drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić w drobne paseczki. Czosnek obrać, zgnieść i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko razem dorzucić do zeszklonej cebulki i smażyć chwilę na nie za dużym ogniu. Dodać kurkumę i kolendrę, wymieszać. Na patelnię wlać bulion i mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do zagotowania co jakiś czas mieszając. Kurczaka dokładnie umyć i pokroić w małą kosteczkę i wrzucić do gotującej się zupy. Dodać sos sojowy, sok z limonki i cukier i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i zalać gorącą zupą. 








Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Jest wiele przepisów na zupę tajską,ten chętnie bym wypróbowała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała takiej zupy tajskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najulubieńsza z ulubionych taka zupa:) Pycha:))

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...