poniedziałek, 12 maja 2014

Chleb graham na drożdżach

Ostatnio "chodził" za mną chleb. 
Bardzo go lubię, chociaż ciężko w naszych piekarniach o dobry chleb bez spulchniaczy i innych świństw.
Jako że nadchodzi sesja i miałam się uczyć, robiłam wszystko byleby tego nie robić. Zajrzałam do szafki a tam - mąka graham! To do dzieła!

Wyszedł na prawdę przepyszny, z zewnątrz chrupiący, w środku miękki choć lekko zbity, a smak... 
Okazuje się, że chleb własnoręcznie robiony ma zupełnie inny smak niż chleby sklepowe.

Muszę też zdementować plotkę, że chleby "tuczą". Fakt, mogą powodować przyrost wagi, ale tylko wtedy, gdy jest to chleb ze zwykłej mąki i gdy jest nadmiernie spożywany.
Pieczywo jest jednym z najlepszych źródeł błonnika niezbędnego do trawienia i wydalania, a także węglowodanów złożonych, które pomagają przez dłuższy czas zachować wysoki poziom energii i zapobiegają wahaniom stężenia cukru we krwi. Obecność witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz składników mineralanych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy żelazo również przemawia na korzyść spożywania produktów zbożowych. 
Nie jest jednak obojętne to, jakie pieczywo spożywamy. Najzdrowsze jest pieczywo produkowane z mąki graham lub razowej. 

Także jedzmy pieczywo, bo stanowi ono ważną, zdrową część naszej diety :)



Chleb graham na drożdżach
przepis na mały bohenek

100 gramów dostarcza średnio:

  • 400g mąki graham, typ 1850
  • 50g mąki pszennej chlebowej, typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru


Mieszamy ze sobą suche składniki (mąki, drożdże, sól, cukier). W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia i stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy). Możliwe, że ciastko będzie lekko lepiące, ale nie przejmujcie się tym :) Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie krótki zagniatamy ciasto i formujemy z niego podłużny bochenek (taki jak na zdjęciu poniżej). Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut. 

Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 
Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

U mnie zniknął jeszcze ciepły!






Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Chlebek pyszny!tez pięke chleb sama i odkąd zaczelam nie wyobrazam sobie sniadania bez kromki domowego razowca.Pozdrawiam
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/sernik-z-ricotty-na-orzechowym-spodzie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć . ;) Bardzo ciekawie zapowiadający się blog. Już przepis na chleb przypadł mi do gustu i zapewne go wypróbuje, ale także dużo istotnych informacji można wyciągnąć z tekstu nad przepisem. Oby tak dalej!
    Jeśli masz ochotę, to możemy pogadać o zdrowej żywności i blogowaniu. Pisz. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Trochę się bałam, że nikomu nie spodobają się moje posty, ale skoro widze pierwsze komentarze mogę uznać to za sukces :)

      Jeżeli chodzi o chlebek - spróbuj! Zdrowy a do tego na prawdę smaczny.
      Jasne, będę się odzywać!

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Własny chlebek jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe wypieki najlepsze..

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny domowy chlebek :) dawno nie piekłam, a chętnie bym sobie coś takiego upichciła :)
    Pozdrawiam Kasiu i życzę powodzonka w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że mi się powiedzie:)

      Usuń
  6. mnie się tu już podoba i będę tu zaglądać i zapraszam również do mnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda apetycznie :) Nie ma jak domowe pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe a kupne - niebo a ziemia! :)

      Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  8. Na pewno smakuje dużo lepiej niż kupny, a jaka satysfakcja!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaka mąką zastąpić w tym przepisie mąkę pszenną? orkiszowA może być???

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaka mąką zastąpić w tym przepisie mąkę pszenną? orkiszowA może być???

    OdpowiedzUsuń
  11. 29 yrs old Project Manager Rheta Kleinfeld, hailing from Whistler enjoys watching movies like Bright Leaves and Creative writing. Took a trip to San Marino Historic Centre and Mount Titano and drives a Alfa Romeo Tipo 256 Cabriolet Sportivo. odwiedz strone

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...