środa, 14 maja 2014

Dwuskładnikowe placuszki bananowe

Wczoraj wieczorem naszła mnie straszna ochota na coś słodkiego. Od jakiegoś czasu nie słodzę herbaty i chyba po prostu brakuje mi pewnej dawki cukru. Wiadomo jak to bywa wieczorami - baaardzo trudno jest oprzeć się słodkiej pokusie ;-) Dlatego wpadłam na pewien pomysł... placuszki, na które właśnie patrzycie.

Przygotowałam je jakiś czas temu i bardzo chciałam zrobić je wczoraj. Jest to świetna alternatywa naleśników. Okazało się niestety, że nie mam w domu bananów i nici z mojego niecnego planu... ale myśl o tej słodyczy pozostała, dlatego dzisiaj podzielę się nią z Wami.

Przepis jest banalnie prosty, a nie macie pojęcia jak pyszny! Słodki jak czekolada, a całą zasługe zawdzięczamy bananowi! 
Kiedy robiłam je po raz pierwszy bałam się, że nie dam rady przewrócić ich na drugą stronę, ale poszło jak z płatka, pięknie się ścięły. 

Placuszki będą idealne na śniadanie, deser, czy podwieczorek. MNIAM!



Dwuskładnikowe placuszki bananowe
składniki na 4 małe placuszki

100 gramów lub jedna porcja(4 placki) dostarcza średnio:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego 

UWAGA! Oleju rzepakowego nie możemy zastąpić oliwą z oliwek! Owszem, oliwa jest bardzo zdrowa, ale pasuje do dań zimnych, jak np. sałatka. Zupełnie nie nadaje się do smażenia, ponieważ pod wpływem temperatury staje się rakotwórcza! 
Radziłabym więc (do smażenia) zamienić oliwę na nasz polski olej rzepakowy, który również jest bardzo zdrowy, a od lat tak niedoceniony. 


Od lat panuje stereotyp, że olej rzepakowy nadaje się tylko do pieczenia i smażenia. Nic bardziej mylnego! Olej rzepakowy tłoczony na zimno idealnie pasuje do sałatek, a dodatkowo można poddawać go obróbce termicznej (pamiętajmy jednak, że znacznie zdrowsze są oleje spożywane na zimno).
Oleje rzepakowe zawierają tyle samo kwasu oleinowego co oliwa i znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie są dobrym źródłem witaminy E i prowitaminy A, które są silnymi antyoksydantami. Oleje rzepakowe zawierają również kwasy z rodziny Omega 3, które wpływają korzystnie na układ krążenia, pracę układu nerwowego i mózgu i wiele innych! 


Jajko wbijamy do naczynia, dodajemy banana w kawałkach. Całość miksujemy na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy małe porcje "ciasta" tak, żeby wyszły z tego małe placuszki ala pancakes. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia, zdejmujemy placuszka z patelni i nakładamy kolejną porcję. Pamiętajmy, że patelnia musi być lekko tłusta, inaczej placki mogą do niej przywrzeć.
Po zdjęciu wszystkich placuszków z patelni, polewamy je miodem i jogurtem naturalnym. 

Gwarantuję, że będziecie zadowoleni, są pyszne!:)
 


 

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Tak, te placki są rewelacyjne :) Zapraszam do Siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bez mąki, bez cukru i prawie bez tłuszczu! Czego chcieć więcej?:)

      Usuń
  3. Te dwuskładniowe są przepyszne i szybkie do zrobienia :-)
    Zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno smakowite :) Dzieki za wizyte w moim blogu :) bede sie odwdzieczac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O no wlasnie mam zamiar zrobić cos podobnego jutro na śniadanie, tylko ze w weganskiej wersji. Pozdro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadłam zaproszona przez Ciebie:-) Miło mi:-) W sumie to bardziej omleciki:-) Fajna propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, można je porównać również do omlecików :)
      Wpadaj częściej!

      Usuń
  7. Dziękuję za zaproszenie:) placuszki bardzo lubię a twoje wyglądają naprawdę apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. smazony czy grillowany banan to zawsze tylko banan a jak by nie patrzec tu mamy placuszki:)super !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja, jak mam ochotę na słodkie to wcinam owoce :) Ale staram się je jeść w ciągu dnia, żeby mnie na wieczór nie napadł głód cukru :) Co prawda to, co wczoraj zrobiłam na wieczór ma się nijak do tego, co napisałam, ale przecież każdy troszkę zgrzeszyć może ;) Zjadłam kawał sernika. Ale nie jadłam owoców :) No coś za coś :D
    Będę zaglądać do Ciebie :) Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:)

      Też próbuję ten głód zaspokoić owocami, choć nie zawsze daje radę. Czasami po prostu pomóc może jedynie czekolada!:D dlatego dzisiaj piekę babeczki czekoladowe (oczywiście dietetyczne ;-)) Czy mi wyjdą czy nie? Przekonamy się - jeśli tak - zagoszczą tutaj na blogu.

      Nic się nie stało! Od jednego kawałka sernika nie przytyjemy, tak samo jak przez jeden dzień racjonalnego odżywiania się nie schudniemy! ja też czasami grzeszę... ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Słodko u Ciebie :D Muszę częściej zaglądać :D
    Zapraszam nie tylko na http://subiektywniewkuchni.blogspot.com/, ale też na http://kanapkazjedzona.blogspot.com/,
    pozdrawiam serdecznie
    Stefcia Kociołek

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne i apetyczne placuszki;] mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za komentarz :) Ja też co dopiero rozpoczynam moją przygodę z blogowaniem :D i widzisz już u ciebie znalazłam coś co zrobię, wyglądają super a przy okazji jakie dietetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne placuszki, super że z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam straszną ochotę na takie placuszki. Na czym jeszcze można smażyć, bo smaku oleju rzepakowego nie toleruję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można smażyć na obojętnie jakim tłuszczu przystosowanym do obróbki termicznej :) na przykład na oleju kokosowym, który jest bardzo zdrowy!

      Usuń
  15. Ale smakowite :) http://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...