czwartek, 15 maja 2014

Młoda kapusta z koperkiem

Chyba troszkę tutaj słodko. Żeby przełamać tą nutę słodyczy, dzisiaj będzie coś słonego (no może jednak troszkę słodyczy też będzie ;-))

Tak, jest sezon na młodą kapustkę, którą uwielbiam. Ten słodko-słony smak od dziecka jest jednym z moich ulubionych. Robiła ją moja mama (i robi do dziś), ale odkąd nauczyłam się tego przepisu gotuje ją częściej niż ona.

Młoda kapustka z koperkiem pasuje do dań obiadowych, ale jest na tyle dobra, że można zjeść ją samą :-) z dodatkiem boczku i kiełbaski... :)





Młoda kapusta z koperkiem

100 gramów dostarcza średnio:



  • 1,5 główki młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • kiełbasa - jedna laska (wasza ulubiona)
  • boczek wędzony 300g
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • łyżka oleju rzepakowego 

Jeżeli chodzi o mięso możecie dodać go mniej, więcej, bądź wcale. Według mnie - im więcej mięska tym lepiej! :)

Wszystkie cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego, aby była miękka. Liście kapusty myjemy dokładnie, kroimy na pół a następnie kroimy na mniej więcej półtora centymetrowe pasy. Wlewamy trochę wody na dno dużego garnka. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy do niej kapustę, pokrojone w kostkę mięso, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i cukru - aby kapusta puściła sok. Gotować (pod przykryciem, lub nie) na dość małym gazie przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach sprawdzić, czy kapusta jest już miękka. Jeżeli nie, gotujemy dalej. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.  Jeżeli kapusta już doszła dodać do niej szczyptę kwasku cytrynowego i startą marchewkę. Po mniej więcej 5 minutach gotowania spróbować, czy jest odpowiednio doprawiona. Jeżeli brakuje soli, cukru, czy kwasku - dodać. Jeżeli jej smak już nam odpowiada dodać posiekany koperek. Gotować pod przykryciem mniej więcej minutę i wyłączyć gaz. GOTOWE :)



 

Życzę smacznego obiadku!

28 komentarzy:

  1. Kasiu to smaki z mojego dziecinstwa:),sezon na mloda kapuste w PL trwa a ja cierpie bo, u siebie w Niemczech nie moge dostac pieknej glowy mlodej kapusty:(zastanawiam co Niemcy z nia robia ze, nie widac jej na straganach ani w marketach:(Teraz to sie chyba rozplacze:)tak mi narobilas smaka;)Pozdrawiam z deszczowego Oldenburga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, to musi być ból ;( widocznie kapustka nie jest tam aż taka popularna, chyba czas na odwiedziny w Polsce!

      Pozdrawiam z również baaardzo deszczowej Łodzi :)

      Usuń
    2. :)Kasiu wlasnie to mnie dziwi bo, kapusta jest bardzo popularna Niemcy zajadaja sie Sauerkraut-kiszona kapusta,mozna kupic bez problemu biala czerwona,pekinska,wloska.W Polsce jestem jak tylko czas na to pozwala srednio 2-3 razy do roku stanowczo za rzadko:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Uwielbiam!!! Teraz będę cały czas myśleć o zrobieniu jej :D
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze!:) musisz udac się na stragan :D mniam mniam mniam

      Usuń

  3. Kapusta z koperkiem, to brzmi bardzo intrygująco :)))
    Życzę dużo, dużo wytrwałości :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie ;) Baaardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojooj, uwielbiam wszystko co z kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja właśnie kupiłam kapustę ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... wygląda smakowicie... zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana zapraszam na rozdanko! Do wygrania ręcznie robione mydełka i możliwość zaprojektowania wymarzonego mydełka, które zostanie wykonane dla zwycięzcy. http://katewo.blogspot.co.uk/2014/05/giveaway-rozdanie-14052014-14072014.html
    Ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak! Młoda kapustka czyli wiosna w kuchni! :)
    Pozdrawiamy Łódzką studentkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosna w kuchni - jak najbardziej... a za oknem niezła jesień! :(

      Pozdrawiam trzy apetyczne studentki :):):)

      Usuń
  10. Młoda kapustka + koperek ummmm i to jest to co lubią tygryski ;) !

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszystko co związane z sezonowymi polskimi produktami:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Słodkości nigdy za wiele:). Ale taką kapustkę wprost uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś mi smaka :) wspaniale wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam młodą kapustkę;)
    Dziękuję za odwiedziny i życzę powodzenia w prowadzeniu bloga ;) Ja też niedawno zaczęłam więc "witaj w klubie" :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Młoda kapustka z koperkiem.... bardzo lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wieki nie jadłam takiej kapusty a chętnie bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przełamać ten kapuściany post i w końcu się za nią wziąć! :-)

      Ja jak tylko wchodzi sezon na kapustę biegnę na ryneczek!

      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Kocham ! Zjadłabym z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze w tym roku nie gotowałam takiej, ale wszystko przede mną...

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam taką młodą kapustę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszna taka kapustka do tego ziemniaki, schabowy i obiad palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam! U mnie najczęściej znika z garnka zaraz po ugotowaniu :)

      Usuń
  21. Kocham młodą kapustkę. Smak z dzieciństwa, przypominający obiadki u babci i dużo witamin dla organizmu.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...