sobota, 24 maja 2014

Papryka faszerowana mięsem mielonym i fasolą

Wiem, był tutaj lekki zastój, ale mam na to swoje usprawiedliwienie. Kilka dni temu wyprowadziłam się z domu rodzinnego po to, by zamieszkać z miłością mojego życia :-) było trochę roboty i nadal jeszcze jest, ale jest świetnie! Od dzisiaj zaczynaMY nowy rozdział w życiu.


A skoro nowy rozdział to i nowy przepis!
Dzisiaj papryka faszerowana mięskiem mielonym z czerwoną fasolą - na ostro - z dodatkiem pieprzu cayenne. Można powiedzieć, że po meksykańsku :) 

Pieprz cayenne powinien znaleźć się nie tylko w naszej kuchni, ale również w domowej apteczce. Pomaga leczyć nadciśnienie i choroby wrzodowe, a także bóle reumatoidalne. Wspomaga pracę układu odpornościowego, układu krążenia i układu pokarmowego. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyrakowe. Zawiera również kapsaicynę - składnik, który przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania! Jeżeli więc jesteśmy na diecie, chcemy zgubić zbędne kilogramy, albo po prostu chcemy zdrowo żyć - powinniśmy włączyć pieprz do diety!




Papryka faszerowana mięsem mielonym i fasolą
100 gramów lub jedna papryka dostarcza średnio:




  • 5/6 papryk (czerwonych, zielonych, żółtych. Pamiętajcie, żeby wybrać takie które nie przewrócą się podczas pieczenia!)
  • 500g mięsa mielonego (od Was zależy jakie mięso wybierzecie)
  • 200/250g czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa (najlepiej jeśli jest to kostka własnej roboty)
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Na gorący olej wrzucamy cebule pokrojone w kostkę i lekko solimy. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy mięso mielone i smażymy razem, aż mięsko zmieni kolor na "szary". Wtedy dodajemy pomidory w puszcze wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i dusimy przez chwilę. Kiedy sos będzie gorący dodajemy kostkę rosołową i fasolę. Dusimy, a w między czasie myjemy papryki. Odkrawamy ich górę i wydrążamy gniazda nasienne. Mieszamy farsz, aby kostka rosołowa połączyła się z resztą. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Papryki napełniamy farszem, przykrywamy wcześniej odciętą górą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 30 minut. 

Pycha :)



17 komentarzy:

  1. Ja bardzo często używam pieprzu cayenne właśnie ze względu na jego, wspomagające metabolizm, właściwości. Fasola jest ciekawą alternatywą dla ziemniaków czy makaronu, bo nie dość, że to bogate źródło węglowodanów to i jest zasobna w białko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! :) Fasola jest również niezłą alternatywą mąki! Świetnie nadaje się do wypieków. Jeżeli nigdy nie jadłaś/jadłeś wypieków z fasoli, zapraszam niedługo! :)

      Usuń
  2. Całkiem fajna potrawa. Często ją robię, choć za zawsze farsz zagęszczam ryżem, ale w Twojej wersji musi być równie pyszny, jeśli nie lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faszerowaną paprykę! A Twój farsz wygląda wyjątkowo smakowicie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Papryki faszerowane uwielbiamy robie często z ryzem i kaszami. Jednak musze to powiedziec Kasiu:) kostki rosolowe :(zgroza,nie uzywam to wylącznie chemia spozywcza uformowana w kostke substancji wzmacniających smak i zapach: glutaminian sodu itd.Nie uzywam w kuchni zadnych kostek,sosow w torebkach itp..Za to nie wyobrazam sobie gotowania i parapetu w kuchni bez swiezych ziol ktorych uzywam b.duzo po to wlasnie by, wzmocnic smak potraw bez uzycia szkodliwych wzmaczniaczy smaku jakie uzywane sa w kostkach,gotowych mieszankach przypraw czy sosach w torebkach tych nie znosze najbardziej:)od razu wiem ze. zostalam poczestowana glutaminianem bo odrazu cala pokrywam sie swedzącą wysypką, wyglądam dosc komicznie:)Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na pyszne ciasto Izaura:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Asiu, podzielam Twoje zdanie, dlatego ja używam domowych mrożonych kostek rosołowych :) fakt, kupne kostki to sama chemia :(

      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. Bardzo smacznie,, nadziana,, papryka :) wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie,, nadziana,, papryka :) wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna papryczka, aż głodniałam. Przyjdzie pora żniw paprykowych, nie będzie wychodzić z kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie papryczki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze przyjemniej jest gotować dla kogoś:) Fajny blog, pełen przydatnych informacji! Gratuluje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Właśnie stąd wzięła się moja fascynacja kuchnią - miałam dla kogo gotować :)

      Usuń
  10. Pojawiła się Miłość Życia, więc na blogu pojawi się z pewnością cała masa fajnych, nowych ciekawostek:) a my będziemy Wam kibicować. Życzymy sukcesów w kuchni i w życiu:)
    Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo! :):):)
      Mam nadzieję, że Pączkowi nie zabraknie czytelników!

      Usuń
  11. Moja mama zawsze takie robi :) są przepyszne :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...