czwartek, 26 czerwca 2014

Sos tysiąca wysp

Niedawno dostałam maila z prośbą, czy mogłabym zamieścić na blogu przepis na sos do sałatek lub dodatków. Oczywiście takich sosów jest na prawdę dużo, ale wybrałam ten. Sos tysiąca wysp. A raczej jego uproszczona wersja :-)
Głównym składnikiem sosu tysiąca wysp co prawda jest majonez, dlatego nie jest to najbardziej dietetyczny dodatek do sałatek, czy warzyw, aczkolwiek w mojej wersji jest go na prawdę mało.

Wbrew pozorom tradycyjny majonez nie jest taki zły, nie zniechęcajmy się do niego całkowicie, ponieważ większość produkowana jest na bazie olejów roślinnych, bogatych w dobre kwasy tłuszczowe. To bardzo ważne źródło energii. Tłuszcze wspomagają wchłanianie wielu witamin, takich jak A, D, E oraz K. Utrzymują w dobrym stanie serce i naczynia krwionośne, zapewniają właściwe nawilżenie skóry, wspierają wytwarzanie składników hormonopodobnych, niezbędnych do między innymi do regulacji ciśnienia i krzepliwości krwi, skurczów mięśni, czy temperatury ciała. Jedna łyżeczka majonezu dziennie nie powinna nam zatem zaszkodzić, a może nawet stanowić ważny składnik zbilansowanej diety, polegającej na umiarkowanym spożywaniu różnorodnych, pełnowartościowych produktów. Oczywiście najlepiej jest używać majonezu własnej roboty, ale ja jeszcze się do tego nie zabrałam :)

U mnie w sosie są akurat dwie łyżeczki, ale ja ogólnie nie używam majonezu, dlatego to też żadna szkoda :)
Sos jest świetny do sałatek, chociaż z ilości składników można byłoby zrobić sos do 4 sałatek, a tym samym jego kaloryczność wyjdzie wręcz śmieszna! Idealnie sprawdza się również jako dip do świeżej papryki, czy ogórka :)




Sos tysiąca wysp
100 gramów, lub cała porcja sosu dostarcza średnio:




  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 lub 3 łyżeczki ketchupu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • malutki ogórek konserwowy

Ogórka kroimy na malutką kosteczkę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy majonez, ketchup, musztardę i wszystko dokładnie mieszamy. KONIEC :) możemy zajadać się pysznymi warzywami z sosem, lub polać nim sałatkę!






15 komentarzy:

  1. Super Kasiu :) warzywa z takim sosem to świetna przekąska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) i zapraszam niedługo na bułeczki razowe!

      Usuń
  2. Hmmmmm uwielbiam takie domowe sosy, tym bardziej, że można je wykorzystać do sałatek czy do grillowanego mięsa latem!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak! Do pieczonego mięsa i mięsa z grilla jest cudowny !!!:)

      Usuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. I pomyśleć, że dotąd kupowałam gotowy sos. Koniec z tym. Zapisuję twój przepis i już biorę się za sałatkę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowe sosy? Może i dobre, ale jakie niezdrowe! Lepiej zrobić samemu ;) będą zdrowsze i lepsze, a szybkie w przygotowaniu :) bierz się za sałatkę!

      Usuń
  5. uwielbiam ten sos! dzięki za przepis, na pewno przyda mi się do hot dogów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny sosik! Chyba dzisiaj wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis :-) muszę spróbować w najbliższym czasie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Zapraszam również na ślimaczki cynamonowe :) Będą niedługo na blogu !

      Usuń
  8. Ten "sos" Twojej produkcji to jest chyba jakiś żart. Jak można pomieszać ketchup, musztardę i majonez i nazwać to przepisem? :D Niesamowita inwencja. Że nie wspomnę że obok czegokolwiek zdrowego to nawet nie stało. Ludzie w komentarzach, zlitujcie się.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...