Fasola jest źródłem odżywczego białka, w którym znajduje się duża ilość lizyny, która potrzebna jest organizmowi do produkcji karnityny, która z kolei wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, zmniejsza ryzyko zawałów. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest szczególnie cenna w diecie osób ze zgagą, czy nadkwasotą. W fasoli znajdują się węglowodany i tłuszcze, dlatego jest ona trochę kaloryczna (ok. 290kcal/100g), ale są to jednak w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zwalczają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniom i zakrzepom, a jej spożywanie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i pamięć.
Kiedyś nie przepadałam za fasolą (chociaż, za czym ja przepadałam?!), ale teraz bardzo ją lubię. Można wykorzystać ją na różne sposoby. Kilka razy piekłam babeczki czekoladowe, czy ciasta z fasoli, a dzisiaj mam dla Was propozycję pasty, którą można bezkarnie podjadać łyżką, lub posmarować nią kanapkę. Wyczuwalny jest w niej intensywny smak fasoli, dlatego jeżeli lubisz jej smak jest to coś dla Ciebie :) Zdrowe śniadanko... lub kolacja.
Pasta z białej fasoli
100 gramów lub jedna porcja zawiera średnio:
- 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku, lub kilka gałązek świeżego
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli morskiej
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka pestek dyni do posypania
Fasolę odsączyć z zalewy (można przepłukać zimną wodą) i umieścić w naczyniu. Czosnek drobno posiekać i dodać do fasoli razem z przyprawami, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i ponownie zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej jogurtu. Podawać na kromce pełnoziarnistej i posypać pestkami dyni.
Pasta z fasoli jest pyszna.Również polecam;)
OdpowiedzUsuńdołączam do polecaczy, fasola królową past :)
OdpowiedzUsuńfasola rulez! :D lubie z czerwonej
OdpowiedzUsuńJa jakoś białej fasoli nie bardzo ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa :) Lubię fasolę i z przyjemnością spróbowałabym takiej pasty :)
OdpowiedzUsuńWygląda pycha, jeszcze takiej nie robiłam i nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLubię pastę z czerwonej soczewicy. Z białej fasoli to ciekawa odmiana. Spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ja nigdy nie próbowałam soczewicy, a zbieram się do tego i zbieram! muszę się w końcu za to wziąć! :)
Usuńjakie pysznosci :) ostatnio robiłam z cebulką podsmażoną, polecam!
OdpowiedzUsuńOoo z cebulką... może być dobre ! :)
UsuńZeobilem z cebula i bez cebuli jest lepszy
OdpowiedzUsuńOo, a robiłam babeczki z czerwonej fasoli? jak nie to polecam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
robiłam :) Bardzo dobre, chociaż zawsze wychodzą trochę inne w smaku :D
UsuńWygląda apetycznie, spróbuję
OdpowiedzUsuń