czwartek, 2 kwietnia 2015

Placuszki z serem Ricotta

Pamiętam jak kiedyś w małym sklepiku obok domu mama kupiła sernik z Ricotty. To był pierwszy raz, kiedy próbowałam tego sera. I zakochałam się w nim. Kupowałam go często i na prawdę uwielbiałam go, miał przecudowny, bardzo kremowy smak. Sklep zamknięto, a ja już nigdy nie jadłam tego sernika i mogę szczerze powiedzieć, ze to był najlepszy sernik jaki jadłam. Chociaż... może to tylko wspomnienia z dzieciństwa podsycają ten smak. Pierwszy raz wykorzystałam ten ser w mojej kuchni i nie rozczarowałam się.

Dodatki są dowolne, ja wybrałam owoce i już czuję wiosnę, chociaż za oknem... wciąż zima.



Placuszki z serem Ricotta
100 gramów, lub jeden placuszek dostarcza średnio:



Składniki na około 12 placuszków

  • 250g sera Ricotta
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki - u mnie truskawki i banany


Ser, maślankę, żółtka i sól delikatnie mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno białka i połowę piany dodajemy do masy serowej. Bardzo lekko mieszamy do połączenia. Patelnię rozgrzewamy, tuż przed smażeniem do masy dodajemy drugą część piany i lekko mieszamy. Nakładamy łyżkę masy na patelnię i smażymy po około minucie z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.









Smacznego!!!




5 komentarzy:

  1. Takich z ricotty jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna uzyc maki graham?

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie wyglądają, ale z ricottą ich jeszcze nie jadłam :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Przymierzam się do placuszków z ricotty, muszą smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...