Pamiętam jak kiedyś w małym sklepiku obok domu mama kupiła sernik z Ricotty. To był pierwszy raz, kiedy próbowałam tego sera. I zakochałam się w nim. Kupowałam go często i na prawdę uwielbiałam go, miał przecudowny, bardzo kremowy smak. Sklep zamknięto, a ja już nigdy nie jadłam tego sernika i mogę szczerze powiedzieć, ze to był najlepszy sernik jaki jadłam. Chociaż... może to tylko wspomnienia z dzieciństwa podsycają ten smak. Pierwszy raz wykorzystałam ten ser w mojej kuchni i nie rozczarowałam się.
Dodatki są dowolne, ja wybrałam owoce i już czuję wiosnę, chociaż za oknem... wciąż zima.
Placuszki z serem Ricotta
100 gramów, lub jeden placuszek dostarcza średnio:
Składniki na około 12 placuszków
- 250g sera Ricotta
- 0,5 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- ulubione dodatki - u mnie truskawki i banany
Ser, maślankę, żółtka i sól delikatnie mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno białka i połowę piany dodajemy do masy serowej. Bardzo lekko mieszamy do połączenia. Patelnię rozgrzewamy, tuż przed smażeniem do masy dodajemy drugą część piany i lekko mieszamy. Nakładamy łyżkę masy na patelnię i smażymy po około minucie z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Takich z ricotty jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc maki graham?
OdpowiedzUsuńMożna, ale nie będą puszyste.
Usuńładnie wyglądają, ale z ricottą ich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Przymierzam się do placuszków z ricotty, muszą smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuń50 year old Software Test Engineer III Kalle Girdwood, hailing from Brossard enjoys watching movies like Stargate and Sand art. Took a trip to Historic Centre of Salvador de Bahia and drives a A4. sprawdz moje kompetencje
OdpowiedzUsuńPatrząc po zdjęciach to wiem już, że będą mi smakowały.
OdpowiedzUsuń