poniedziałek, 23 lutego 2015

Pasta z białej fasoli

Fasolę jest dla nas dostępna przez cały rok, ale najsmaczniejsza jest jesienią lub zimą. Możemy kupić zwykłą fasolę i ugotować ją lub posłużyć się konserwową, co właśnie zrobiłam ja :)

Fasola jest źródłem odżywczego białka, w którym znajduje się duża ilość lizyny, która potrzebna jest organizmowi do produkcji karnityny, która z kolei wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, zmniejsza ryzyko zawałów. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest szczególnie cenna w diecie osób ze zgagą, czy nadkwasotą. W fasoli znajdują się węglowodany i tłuszcze, dlatego jest ona trochę kaloryczna (ok. 290kcal/100g), ale są to jednak w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zwalczają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniom i zakrzepom, a jej spożywanie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i pamięć.

Kiedyś nie przepadałam za fasolą (chociaż, za czym ja przepadałam?!), ale teraz bardzo ją lubię. Można wykorzystać ją na różne sposoby. Kilka razy piekłam babeczki czekoladowe, czy ciasta z fasoli, a dzisiaj mam dla Was propozycję pasty, którą można bezkarnie podjadać łyżką, lub posmarować nią kanapkę. Wyczuwalny jest w niej intensywny smak fasoli, dlatego jeżeli lubisz jej smak jest to coś dla Ciebie :) Zdrowe śniadanko... lub kolacja.





Pasta z białej fasoli
100 gramów lub jedna porcja zawiera średnio:



  • 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku, lub kilka gałązek świeżego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli morskiej
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka pestek dyni do posypania


Fasolę odsączyć z zalewy (można przepłukać zimną wodą) i umieścić w naczyniu. Czosnek drobno posiekać i dodać do fasoli razem z przyprawami, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i ponownie zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej jogurtu. Podawać na kromce pełnoziarnistej i posypać pestkami dyni.











15 komentarzy:

  1. Pasta z fasoli jest pyszna.Również polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dołączam do polecaczy, fasola królową past :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fasola rulez! :D lubie z czerwonej

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jakoś białej fasoli nie bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa :) Lubię fasolę i z przyjemnością spróbowałabym takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pycha, jeszcze takiej nie robiłam i nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię pastę z czerwonej soczewicy. Z białej fasoli to ciekawa odmiana. Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ja nigdy nie próbowałam soczewicy, a zbieram się do tego i zbieram! muszę się w końcu za to wziąć! :)

      Usuń
  8. jakie pysznosci :) ostatnio robiłam z cebulką podsmażoną, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zeobilem z cebula i bez cebuli jest lepszy

    OdpowiedzUsuń
  10. Oo, a robiłam babeczki z czerwonej fasoli? jak nie to polecam :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam :) Bardzo dobre, chociaż zawsze wychodzą trochę inne w smaku :D

      Usuń
  11. Wygląda apetycznie, spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...