wtorek, 15 lipca 2014

Dietetyczna pizza na pełnoziarnistym, cukiniowym spodzie!

Ostatnio miałam straszną ochotę na... pizzę :) Już mieliśmy wychodzić i jechać na jedzonko, ale... stwierdziłam, że sama ją zrobię. To był totalny eksperyment, nigdy wcześniej nie robiłam pizzy na takim spodzie i szczerze mówiąc słysząc o spodzie z cukinii wydaje się to być niemożliwe. Stwierdziliśmy więc, że jeśli pizza nie wyjdzie, a było na to duże prawdopodobieństwo, to pojedziemy na miasto. A jednak! Udało się i oboje byliśmy bardzo zadowoleni :-) Nie dosyć, że zjedliśmy pizzę, to była ona zdrowa, lekka i pełna wartości odżywczych.

Jeżeli chodzi o dodatki to jest to wybór indywidualny. U mnie były to pomidory, cebula, szynka, kukurydza i świeża bazylia :)




Pizza na pełnoziarnistym spodzie z cukinii
100 gramów lub cała pizza dostarcza średnio:


  • 1,5 średniej cukinii
  • 0,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 4 łyżki otrębów orkiszowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 100g sera mozarella
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 lub 2 pomidory
  • 1 plaster szynki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • łyżka oleju rzepakowego

Cukinie obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i bardzo dokładnie wycisnąć nadmiar wody. Przełożyć do suchej miski. Do cukinii wbić jajko, dodać mąkę, otręby i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić masę na kształt koła. Włożyć do piekarnika i piec przez około 30 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Po jakimś czasie dodać pokrojoną w kwadraciki szynkę. Podpiec. Spód wyjąć z piekarnika. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyklei się do papieru, jeżeli tak się stanie wystarczy go lekko podważyć, aby się odkleił. Ketchup (lub przecier) rozprowadzić po spodzie i posypać przyprawami. Możemy posypać również przyprawą do pizzy. Mozarellę pokroić w plastry i rozłożyć na całej powierzchni spodu. Następnie rozłożyć cebulę wraz z szynką, pomidory i posypać kukurydzą. Włożyć do piekarnika i piec przez kolejne około 20 minut.

Pychotkaaa :)








18 komentarzy:

  1. Podoba mi się pomysł na cukiniowy spód. Cukinia już mi rośnie więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę! Cukiniowy spód, tego jeszcze nie słyszałam! Pełnoziarnistą robię bardzo często, ale na cukinię bym nie wpadła! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem :) brzmi to awykonalnie, ale jak najbardziej jest wykonalne! Polecam!

      Usuń
  3. świetny przepis, zapisuję do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, podziwiam kreatywność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) pozdrawiam i zapraszam częściej!

      Usuń
  5. Słyszałam o takim cukiniowym spodzie ale jakoś jeszcze nie miałam okazji/odwagi go przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie teraz jest odpowiedni czas!:) zapraszam do wypróbowania!

      Usuń
  6. Super pomysł, cukinia do spodu pizzy. Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast otrębów mogę dodać płatki owsiane? :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...