piątek, 21 listopada 2014

Leczo z cukinią i kiełbasą

Wczoraj zobaczyłam pierwszy śnieg. Nie, nie byłam zachwycona, ale poprawiłam sobie nieco humor bo kupiłam... nowe buty :D ale nie o butach tutaj mowa! Pogoda nas nie rozpieszcza, ale w końcu mamy już listopad. Postanowiłam, że zamiast autem przejadę się się komunikacją miejską. I to był mój błąd. Ubrałam się całkowicie nieadekwatnie do pogody, było mi zimno, mokro i smutno, a rozgrzało mnie... leczo :) Pyszne, pachnące jak marzenie, rozgrzewające leczo - na tę porę roku idealne. Chętnie zjadłabym je jeszcze dzisiaj, ale niestety cały garnek zniknął. Mam nadzieję, że w taką pogodę mój przepis rozgrzeje i niejednego z Was.

Leczo można uznać za danie wegetariańskie, bądź wegańskie nie dodając kiełbasy.





Rozgrzewające leczo z cukinią i kiełbasą
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:




  • 1 kilogram pomidorów
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 laska dobrej kiełbasy
  • 1,5 cukinii
  • sól morska
  • pieprz
  • suszona papryka słodka
  • suszona papryka ostra
  • olej do smażenia 


Pomidory dokładnie umyć, zalać wrzątkiem i zdjąć skórę. Cebule i papryki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko posolić. Kiedy zeszkli się na złoty kolor dodać paprykę i chwilę razem podsmażyć. Pomidory pokroić w kawałeczki i dodać do garnka (razem z sokiem). Dusić ze sobą około 20 minut. W międzyczasie pokroić kiełbasę i cukinie, a następnie dodać do garnka i dusić, aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryką. Podać z kromką chleba :) 

Pyyycha :-)













6 komentarzy:

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...