Leczo można uznać za danie wegetariańskie, bądź wegańskie nie dodając kiełbasy.
Rozgrzewające leczo z cukinią i kiełbasą
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
- 1 kilogram pomidorów
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 1 żółta papryka
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 laska dobrej kiełbasy
- 1,5 cukinii
- sól morska
- pieprz
- suszona papryka słodka
- suszona papryka ostra
- olej do smażenia
Pomidory dokładnie umyć, zalać wrzątkiem i zdjąć skórę. Cebule i papryki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko posolić. Kiedy zeszkli się na złoty kolor dodać paprykę i chwilę razem podsmażyć. Pomidory pokroić w kawałeczki i dodać do garnka (razem z sokiem). Dusić ze sobą około 20 minut. W międzyczasie pokroić kiełbasę i cukinie, a następnie dodać do garnka i dusić, aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryką. Podać z kromką chleba :)
Pyyycha :-)
O takkk leczo potrafi rozgrzać :D Idealne na tą pogodę ;)
OdpowiedzUsuńI to jak! :D
UsuńZjadłabym..
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania! :)
UsuńPyszne danie, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńTak też smakuje :-)
Usuń