piątek, 28 listopada 2014

Sałatka z paluszkami krabowymi w sosie tysiąca wysp

Surimi, czyli paluszki krabowe :) Szczerze mówiąc niewiele o nich wiem, oprócz tego, że wbrew swojej nazwie w składzie nie mają mięsa krabowego. Głównym składnikiem paluszków jest zmielone mięso ryb. Nie zaliczyłabym ich jednak do produktów wartościowych ponieważ zawierają znikomą ilość witamin i minerałów, posiadają za to sporo barwników, substancji konserwujących i smakowych, które spożywane w zbyt dużej ilości mogą powodować problemy ze zdrowiem. Nie oznacza to jednak, że raz na jakiś czas nie możemy podelektować się ich słodkawym smakiem :-)

Uwielbiam je, są pyszne! Dlatego dzisiaj propozycja powiedziałabym "letniej", co nie za bardzo pasuje do pogody, sałatki z dodatkiem właśnie surimi, które nadaje jej nie tylko pyszny smak, ale również przepiękne kolory :)




Sałatka z surimi w sosie tysiąca wysp
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:






Składniki na sałatkę


  • 40g sałaty lodowej
  • 40g sałaty roszponki
  • 3/4 świeżego ogórka 
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 4 paluszki surimi
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2, lub 3 łyżeczki ketchupu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 malutki ogórek konserwowy


Sałaty dokładnie umyć i umieścić w misie. Ogórka pokroić na małe kwadraciki, paluszki krabowe w plasterki i dodać do sałaty następnie dodając kukurydzę. Posolić i dopieprzyć do smaku. Przygotować sos, na który przepis znajdziecie <tutaj>Polać sałatę sosem i gotowe!


Sałatka idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do dań, jak i osobne danie :)






4 komentarze:

  1. Pyszna propozycja! :) Jestem pewna, że zakochałabym się w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym wypadku pochodzenie nie ma znaczenia. Najważniejsze, że jest pyszne. A twoja sałatka jest pyszna. Aż mi ślinka pociekła. Mniam:))

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...