Takie musli idealnie nadaje się na śniadanie z mlekiem, jogurtem, czy po prostu przekąskę. Pycha!
Granola
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
- 50g migdałów blanszowanych
- 25g migdałów całych
- 2 garście suszonej żurawiny
- 4 suszone morele
- 5 kawałków bananów suszonych (u mnie domowo suszone, kupne są strasznie tłuste)
- garść orzechów włoskich
- 4 kostki gorzkiej czekolady 90%
- 3 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżeczki cynamonu
Oczywiście składniki można dobierać dowolnie, a oto moja propozycja :)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na nią płatki owsiane. Posypać cynamonem i dobrze wymieszać. Całe migdały i suszone banany pokroić na małe kawałeczki. Dodać na blachę wraz z pestkami słonecznika i dyni, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i wszystko razem jeszcze raz wymieszać. Polać miodem, dokładnie połączyć go z resztą składników i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 15-20 min. pamiętając o tym, aby co 5 minut wszystko przemieszać. Wystudzić. Suszone morele i gorzką czekoladę pokroić w kostkę i dodać do wystudzonego musli. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i GOTOWE! Można jeść :)
U mnie zapiekanie trwało 20 minut, aż do momentu, kiedy wszystko pięknie przyrumieniło się na złoty kolor.
Od dłuższego czasu zbieram się, na zrobienie takiej domowej granoli. Koniecznie muszę w końcu ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa też długo się zbierałam, aż w końcu się udało :) teraz znowu muszę się zebrać, bo wszystko zjedzone!
UsuńJa też muszę w końcu takie zrobić!
OdpowiedzUsuńPodziel się na blogu swoim przepisem! Chętnie dorzucę czegoś nowego :p
UsuńCzęsto też takie robię , lubię jeszcze dorzucić owoce goij :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie też się zboeram do zakupu, ale ciągle jakos jest nie po drodze. Jeszcze nigdy z niej nie korzystałam w żadnym daniu, czas to zmienić, czytałam wiele dobrego :)
Usuńczego mozna uzyc zamiast miodu? :)
OdpowiedzUsuńNa przykład syropu z agawy :) Pozdrawiam
UsuńCrunchy i domowe granole to coś co uwielbiam. Twoja wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńOoo crunchy to też jest coś!
Usuń