piątek, 30 stycznia 2015

Jajka zapiekane w pomidorach

Nie wiem jak na to wpadłam, może mi się przyśniło, ale wstałam rano i wiedziałam co zrobię na śniadanie. Połączenie idealne. Do tej pory jajko miało dla mnie trzy formy: na twardo, na miękko, sadzone. Czasem też w koszulce, ale zazwyczaj jadłam je w jednej z pierwszych trzech postaci. Dzisiaj propozycja troszkę inna, podobna do jajka sadzonego, ale zdecydowanie zdrowsza. I lepsza. Ja użyłam świeżych pomidorów, ale ze składnikami można pokombinować. Śniadanie idealne dla osób, które są na diecie i dla osób, które... nie są na diecie :) 




Jajka zapiekane w pomidorach
100 gramów, lub jedna porcja dostarcza średnio:



Składniki na 2 porcje

  • 2 średnie, dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • 20g sera Feta
  • suszona bazylia
  • ostra, suszona papryka
  • łagodna, suszona papryka
  • oregano
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego 

Piekarnik rozgrzać do 230˚C. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę, czosnek i pomidory pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać pomidory. Przyprawić według uznania i dusić, aż odparuje większość wody. Kokilki żaroodporne napełnić gotowym farszem pomidorowym. W środku każdej zrobić zrobić wgłębienie, delikatnie wbić jajko i wstawić do piekarnika na na około 7 minut, aż jajka trochę się zetną. Włączyć grzałkę górną, posypać serem feta i zapiekać jeszcze przez około 5 minut* (można w międzyczasie zmienić grzałkę górną z powrotem na zwykłe grzanie). Kiedy już jajko się zetnie, a ser rozpuści wyjąc kokilki z piekarnika. Podawać posypane natką pietruszki.

* Jeżeli chodzi o czas, to podany jest on "na oko", warto co jakiś czas sprawdzać stan jajka











Życzę wszystkim tak smacznego śniadania, jakie ja miałam dziś.



26 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co jutro zjem na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie propozycje na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysl. czy moge uzyc pomidorow z puszki? jesli tak to ile pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, chociaż wtedy czas duszenia zależy to od ilości zalewy pomidorów. Jedna puszka wystarczy. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyyycha! Uwielbiam jajka na śniadanie, przeważnie weekendowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się opinią, czy smakują tak samo dobrze, jak wyglądają :)

      Usuń
  7. Wyglądają tak smacznie, że zgłodniałam :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :D lubię takie zapiekane jajka z różnymi dodatkami najczęściej dodaje zamiast pomidorów cukinię i pieczarki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł :) następnym razem skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne jedzonko i łatwe do przygotowania. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają apetycznie :)Super śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo odpowiadają mi Twoje pomysły na smaczne i zdrowe posiłki rano, w obiad i wieczorem. Czasem z nich korzystam. Dziękuję w imieniu swoim i rodziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, jest mi niezmiernie miło! Pozdrawiam całą rodzinę!

      Usuń
  14. ale wyglądają smakowicie, zamiast pomidorów można prwnie użyć czego innego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kłania się kuchnia żydowska czyli Szakszuka

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...