Wiórki kokosowe są wartościowym elementem diety przede wszystkim ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego (ok. 21g/100g) i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których odżywczy potencjał często wykorzystywany jest w suplementacji sportowej. Pomimo tego, że wiórki zawierają około 60% tłuszczu nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu złego cholesterolu. Odpowiednia ilość spożywanych wiórków może wspomóc odchudzanie oraz pozytywnie wpływa na poposiłkową glikemię, czyli wzrost poziomu cukru po spożytym posiłku.
Pieczemy? :)
100 gramów, lub jedna kuleczka dostarcza średnio:
Składniki na około 18 kokosanek
może być ich mniej lub więcej w zależności od wielkości kuleczek
- 35g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 200g wiórków kokosowych
- ok. 175ml mleka (3/4 szklanki)
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do miseczki wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier, sól i wymieszać. Dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Z tak powstałej masy formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez około 14 minut.
Niemożliwe, że ich przygotowanie jest aż tak proste :-)
aaaaaaa! boskie, jutro robie!!! Zuzka :*
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym porwała kilka :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Wyszly dobre, ale ja dodalabym do nich na przyklad masla orzechowego zeby byly bardziej kleiste. Pozdrawiam, Anka
OdpowiedzUsuńMasz rację! Może następnym razem faktycznie wypróbuję Twój pomysł :) Dzięki!
Usuńmniam, ale fajne :) i można jeść bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, prawie jak rafaello :)
OdpowiedzUsuńtak, wyglądają bosko :D potrafią narobić smaka!
UsuńGenialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńUpiekę bo już mi ślinka kapie. Mniam, mniam. Pozdrawiam http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń