Crumble z owocami
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
- 4 średnie truskawki
- 15 malin
- 1 banan
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- garść mąki pszennej + łyżka mąki
- garść płatków owsianych
- 2 łyżki cukru trzcinowego + łyżeczka
- 2 łyżki miękkiego masła
- szczypta soli
Owoce pokroić na małe kawałeczki, posypać łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dokładnie wymieszać i przełożyć do kokilek. Garść mąki pszennej, garść płatków owsianych, 2 łyżki cukru i sól umieścić w miseczce. Dodać miękkie masło i utrzeć wszystkie składniki w palcach na kruszonkę. Kruszonką przykryć owoce w kokilkach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec crumble przez około 20 minut do zarumienienia się kruszonki :)
Uwielbiam crumble:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię crumble :)
OdpowiedzUsuńfit-healthylife.blogspot.com
Owoce pod kruszonką mmm .. najlepszy deser ^^
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Pychota :-)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać , że wygląda rewelacyjnie . Może kiedyś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest to jeden z moich ulubionych deserów :)
UsuńLubię owoce pod kruszonką, mniam :)
OdpowiedzUsuńCudownie uniwersalny deser, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńEkstra, uwielbiam i dzięki Twojemu przepisowi przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble! Takie gorącę, pachnące i czasami z nutą jakiegoś alkoholu dodanego do owoców :D
OdpowiedzUsuńAkurat ja nie przepadam za smakiem alkoholu w deserach :) ale zawsze można się napić alkoholu do deseru! :-)
UsuńOwoce, kruszonka, ten aromat w kuchni i niebo w gębie:))
OdpowiedzUsuńOj tak. Twoja propozycja to ideał:))
ile mozna trzymac deser w lodowce? ;)
OdpowiedzUsuńOdrobinę nasuwa mi na myśl moje dietetyczne clafoutis z malinami. Ale Twój przepis też chętnie wykonam, bo wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl