Frytki w marynacie ziołowej
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
- 0,5kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- pęczek bazylii
- kilka łodyżek kolendry
- sól
- papryka słodka
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Masło umieścić w miseczce. Bazylię, pietruszkę i kolendrę posiekać bardzo drobno i dodać do masła. Do ziół dosypać paprykę i dosolić do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kształt frytek. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Przygotowaną marynatę dokładnie rozprowadzić na ziemniakach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, piec frytki około 50 minut co jakiś czas mieszając, aby upiekły się równomiernie z każdej strony. Na ostatnie 8 minut włączyć górną grzałkę, by frytki nabrały brązowego koloru.
mmm :) frytki zjem w każdej postaci :) pycha!
OdpowiedzUsuńMniam. uwielbiam frytki w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Frytki w sam raz dla mnie, pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Bez tłuszczu ale z ziołami. Kupuję w całości:))
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo się cieszę!
UsuńZamiast ziemniaków na urodzinowy stół powędrują takie frytasy :)
OdpowiedzUsuń