środa, 1 października 2014

Aromatyczna zupa krem z pieczonych pomidorów

Kremowa, lekko słodka zupa z pieczonych pomidorów - pycha! Podczas pieczenia w domu unosił się przepiękny zapach pomidorów, bazylii, czosnku i tymianku. Zabiera może troszkę więcej czasu, niż tradycyjna zupa pomidorowa, choć na prawdę niewiele więcej, a w smaku nie ma sobie równych.
A do tego.. świetnie rozgrzewa :-)




Zupa z pieczonych pomidorów
100 gramów lub jedna porcja zawiera średnio:




  • 1,5 kilograma słodkich pomidorów
  • główka czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (im lepszej jakości oliwa, tym zupa będzie lepsza)
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki śmietany 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
  • tymianek (suszony lub świeży)
  • bazylia (suszona lub świeża)
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • ser Feta
  • bułka pełnoziarnista

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Pomidory umyć, naciąć na krzyż, zalać gorącą wodą i zdjąć skórę. Dzięki sparzeniu, skórka bardzo łatwo odejdzie od pomidorów. Wyciąć szypułki, pokroić pomidory na ćwiartki i umieścić w naczyniu. Na pomidorach rozrzucić ząbki czosnku (w łupinkach!), posypać wszystko bazylią i tymiankiem. Całość lekko posolić i polać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić naczynie z pomidorami do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i zapiekać przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, zawartość ząbków czosnku wycisnąć do reszty składników i odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie przygotować bulion. 
Po przestygnięciu przełożyć wszystko do garnka. 2 szklanki bulionu połączyć ze śmietaną (lub jogurtem) i dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem i całość zmiksować na gładką masę. Jeżeli chcemy, aby zupa była mniej gęsta musimy dodać więcej bulionu. Doprawić do smaku. Bułkę pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku. 

Zupę podawać z pokrojonym w kostkę serem feta i grzankami pełnoziarnistymi :)








Polecam polecam polecam! :-)

12 komentarzy:

  1. Musi być bardzo aromatyczny ten krem.Pomidory pieczone dają super smak.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą :
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, jakie zapachy muszą się rozchodzić po kuchni. Jadę na targ i kupuję pomidory. Muszę zjeść tę twoją zupę, bo zwariuję. To się nazywa siła przekazu:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna zupka, ale ona musi smakować, z chęcią bym zjadła taką :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na prawdę dobra! To co innego niż zwykła zupa pomidorowa :) Polecam

      Usuń
  5. Uwielbiam! i też taką robię, zwłaszcza latem, ale bez śmietanki, za to z bazylią. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też na pewno jest pyszna! :) chociaż ja wolę lekko zabielaną

      Usuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...