Nutella gości w większości domów, natomiast moja mama nie chciała mi jej kupować. U nas w domu oznaczała święto. Nie znam składu Nutelli i nie wiem czy chcę go znać :-) Dlatego jeżeli jesteście smakoszami takich kremików, a jednak wolicie zrezygnować ze sklepowych kremów polecam wypróbować ten, bo wyszedł cudowny! Można użyć go jako kremu do kanapek, naleśników, czy po prostu go sobie podjadać.
Domowa dietetyczna Nutella
100 gramów, lub jedna porcja dostarcza średnio:
Składniki na 4 miseczki jak na zdjęciu
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1-1,5 szklanki mleka
- 100g gorzkiej czekolady 90%
- 3 łyżki masła orzechowego 90%
- 3 łyżki naturalnego kakaa
- 0,5 łyżeczki miodu pszczelego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci można użyć kawy zbożowej lub pominąć)
- 1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich (można pominąć)
- 0,5 łyżeczki soli
W garnku zagotować 2 szklanki osolonej wody. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować około 5-10 minut od ponownego zagotowania się wody. Odstawić na około 20 minut do napęcznienia. Po tym czasie zmiksować kaszę z mlekiem aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji*. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, i wraz z masłem orzechowym, kakaem, miodem, kawą i orzechami dodać do kaszy. Ponownie zmiksować. W razie gdyby krem był zbyt gęsty dodać więcej mleka.
* dodać szklankę mleka, później dolewać mleka aż do uzyskania oczekiwanej gęstości kremu
Nie wiedziałam o Dniu Nutelli, ale bardzo chętnie będę celebrować dzisiejszy dzień :D
OdpowiedzUsuńpamiętam jak mama mi robiła domową nutellę, teraz ja jej zrobię!
OdpowiedzUsuńZrób!:-) Tylko czy mój przepis dorówna przepisowi Twojej mamy?
UsuńFit jest w sam raz dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńOj dietetyczna chyba skorzystam
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam!
UsuńBardzo fajna alternatywa :)
OdpowiedzUsuńwyszedl pycha tylko troche za gesty alepyszny!!!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem dodaj więcej mleka! Będzie rzadszy :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam Nutellę... :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo w moim stylu!
OdpowiedzUsuń