niedziela, 1 lutego 2015

Zupa krem z pieczonych buraków

Za ten pomysł muszę podziękować Pani, która przychodzi do mnie na zajęcia. Często po skończonym treningu zostajemy na sali i sporo plotkujemy. Ostatnio podrzuciła mi pomysł na zupkę, której nigdy nawet nie próbowałam. Krem z pieczonego buraka. Trochę bałam się, że w smaku będzie przypominać barszcz, ale nic z tych rzeczy! Słodko-kwaśny smak, cudowna konsystencja i przepiękny krwisty kolor... Zakochałam się w pieczonych burakach i teraz eksperymentuje z nimi na różne sposoby, ale o tym może kiedy indziej :) 




Krem z pieczonych buraków
100 gramów, lub jedna porcja dostarcza średnio:



  • 700g buraków
  • 1 małe, kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ser - u mnie niewędzony oscypek przywieziony z Zakopanego :-), ale może być feta lub mozzarella

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Buraki wyszorować (nie trzeba obierać), zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny. Jabłko i upieczone buraki obrać i pokroić w sporą kostkę. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać buraki, posiekany czosnek i jabłko i dusić przez chwilę. Zalać bulionem* i gotować około 30-40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość zblendować (jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu). Dodać sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Podawać posypane tartym serem. 

* wlać połowę bulionu, jeśli później okaże się, że zupa będzie zbyt gęsta dolać bulionu











20 komentarzy:

  1. fajny! dzisiaj robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie Kasiu. Jestem u Ciebie i obserwuję pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawa propozycja :-)

    www.kuchniaiczary.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodając więcej bulionu można zamiast kremu zrobić normalną zupkę ;-)

      Usuń
  5. u mnie dzisiaj buraczki do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor ma boski po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor ma boski po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podpisuję się obiema rękami pod twoim przepisem. Też popełniam podobną zupę i za każdym razem jestem zachwycona jej smakiem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach to tak jak ja, w ogóle uwielbiam buraki pod każdą postacią, na prawdę! ostatnio jestem nimi zachwycona :D

      Usuń
  10. Ale smakowite! jak ja kocham buraczki!

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowna a ja mam uczulenie na buraki :(

    OdpowiedzUsuń
  12. 40 year old VP Accounting Kleon Vowell, hailing from Mount Albert enjoys watching movies like Funny Bones and Listening to music. Took a trip to Historic Area of Willemstad and drives a Alfa Romeo 8C 2300 Castagna Drop Head Coupe. tutaj

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszyscy po posiłku prosili o dokładkę!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...