Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jego spożywanie korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3, które pozytywnie wpływają na pamięć, wzrok i funkcjonowanie serca i mózgu. Zapobiegają nowotworom i chorobie Alzheimera, a dodatkowo są źródłem innych cennych składników takich jak selen, jod, wapń oraz witaminy z grupy B, D i E. A do tego warzywa zapewniające nam zdrowie przez cały rok :)
Łosoś z grillowanymi warzywami
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:
ilość warzyw i ich rodzaj zależy od Waszych upodobań:)
- 400g świeżego łososia
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 zielonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 1 duża cebula
- 1 średnia cukinia
- 0,5 średniego bakłażana
- 2 duże pomidory
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- natka pietruszki
Rozgrzać grill do średniej temperatury. Łososia umyć, posypać solą i pieprzem. Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, bakłażana i cukinię w ćwiartki, a pomidora w plastry. Rozgrzanego grilla posmarować dwoma kroplami oleju rzepakowego i rozsypać na nim warzywa. Mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Kiedy uznamy, że warzywa niedługo będą gotowe położyć na grillu łososia* i grillować po około 6-8 minut z każdej strony do uzyskania odpowiedniego, jasnoróżowego koloru mięsa. Pietruszkę posiekać. Do miseczki wlać ocet i oliwę, dodać szczyptę soli i poszatkowaną pietruszkę. Łososia przełożyć na talerz, a warzywa do miski z pietruszkową marynatą. Dokładnie wymieszać i podawać razem.
* jeżeli używamy łososia ze skórą kłaść go na grillu skórą do dołu
Smacznego!
świetny zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam! :)
UsuńZdrowy i pyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńKocham łososia w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń