niedziela, 3 maja 2015

Grillowany łosoś z warzywami w pietruszkowej marynacie

Sezon grillowy oficjalnie rozpoczęty! Wszędzie rozchodzi się zapach pieczonych na ruszcie kiełbasek i innych pyszności. Niestety mój pierwszy tej wiosny grill musi jeszcze chwilę poczekać, więc znalazłam pewną alternatywę, z której korzystam cały rok. Grill elektryczny. Długo miałam na to ochotę. Łosoś z grillowanymi warzywami w lekkiej marynacie. Pyszne i bardzo zdrowe!

Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jego spożywanie korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3, które pozytywnie wpływają na pamięć, wzrok i funkcjonowanie serca i mózgu. Zapobiegają nowotworom i chorobie Alzheimera, a dodatkowo są źródłem innych cennych składników takich jak selen, jod, wapń oraz witaminy z grupy B, D i E. A do tego warzywa zapewniające nam zdrowie przez cały rok :)





Łosoś z grillowanymi warzywami
100 gramów lub jedna porcja dostarcza średnio:




ilość warzyw i ich rodzaj zależy od Waszych upodobań:)

  • 400g świeżego łososia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 0,5 średniego bakłażana
  • 2 duże pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • natka pietruszki

Rozgrzać grill do średniej temperatury. Łososia umyć, posypać solą i pieprzem. Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka, bakłażana i cukinię w ćwiartki, a pomidora w plastry. Rozgrzanego grilla posmarować dwoma kroplami oleju rzepakowego i rozsypać na nim warzywa. Mieszać co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Kiedy uznamy, że warzywa niedługo będą gotowe położyć na grillu łososia* i grillować po około 6-8 minut z każdej strony do uzyskania odpowiedniego, jasnoróżowego koloru mięsa. Pietruszkę posiekać. Do miseczki wlać ocet i oliwę, dodać szczyptę soli i poszatkowaną pietruszkę. Łososia przełożyć na talerz, a warzywa do miski z pietruszkową marynatą. Dokładnie wymieszać i podawać razem.

* jeżeli używamy łososia ze skórą kłaść go na grillu skórą do dołu



Smacznego!











4 komentarze:

Podziel się ze mną swoją opinią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...